Virtualisatie

Virtualisatie

Met virtualisatie bij computers wordt over het algemeen bedoeld dat meerdere besturingssystemen tegelijkertijd op één computer kunnen draaien.

Er zijn verschillende softwareoplossingen beschikbaar waarbinnen een tweede besturingssysteem opgestart kan worden. Het besturingssysteem dat binnen zo'n programma draait kan niet zomaar gebruikmaken van bijvoorbeeld de harde schijf of het toetsenbord, want dat is al in gebruik door het hoofdbesturingssysteem. Maar het programma spiegelt als het ware een denkbeeldige (virtuele) computer voor, met een virtuele harde schijf en een virtueel toetsenbord etc.

Omdat zo'n programma zich voor doet als een virtuele computer, heet de methode 'virtualisatie'. Het is mogelijk om meerdere virtuele computers te maken en zo meerdere gastbesturingssystemen tegelijkertijd te laten werken.
Bron: Wikipedia

Een voordeel van gevirtualiseerde servers en werkplekken ten opzichte van diverse losse servers en hardware op elke werkplek is dat met virtualisatie de kosten lager kunnen zijn.
Zo nemen gevirtualiseerde servers minder ruimte in en zijn de energiekosten daardoor ook lager. Een virtuele werkplek is zowel thuis als op kantoor te benaderen met al uw bedrijfssoftware tot uw beschikking.

Voor een advies over virtualisatie en het virtualiseren van uw computeromgeving bent u bij elRi aan het juiste adres.